četrtek, 8. december 2011

Sadni žepki iz vlečenega testa

Za rojstni dan sem dobila dobro idejo, kako porabit listnato testo in kako za goste naredit nekaj novega.
Naredila sem žepke iz listnatega testa, polnjene s sadjem, pečene v modelih za muffine v pečici.

Sestavine:
- listnato testo (narezano na manjše kvadrate/pravokotnike, toliko da zapolnite model za muffin in boste testo še lahko zavili skupaj, ko boste žepek nadevali)
- pšenični zdrob za posip po dnu žepka
- jabolka (narezana na manjše koščke)
- višnje (lahko tudi zmrznjene)
- oz. sadje po želji, lahko tudi rozine
- skuto
- maslo (po želji)

Kvadrate ali pravokotnike, kakorkoli vam uspe testo narezat, položiš v modele za muffine. V vsak žepek najprej posuješ eno žlilčko pšeničnega zdroba (ta bo vpil sok od jabolk in višenj in se testo ne bo preveč namočilo in trgalo, ko bomo žepek hoteli vzet iz modelčka). Nadevaš jih z malo višenj, malo jabolk in malo skute. Po želji lahko sladkate, jaz jih nisem in pravzaprav ni potrebe, ker sadje da dovolj sladkobe. Na koncu testo zavihaš, da žepek zapreš. Z zobotrebcem si lahko pomagaš, da bo zavihano ostalo na mestu tako, da ga zapičiš pravokotno. Po vrhu lahko pomažeš z maslom, da bo bolj hrustljavo. Pečico segreješ na primerno temperaturo, cca 180 stopinj. Pečeš dokler testo ne porumeni. Pečene žepke lahko vzameš iz modelčkov tako, da jih potegneš za zobotrebec, naložiš jih na krožnik in postrežeš.

Dober tek!

Namig: s skuto se ne meša ananasa in kivija, ker zelo zagreni.




nedelja, 4. december 2011

Bunkice za novoletno smreko

Pa sem se lotila :)
Knjigo sem kupila že dolgo nazaj in sedaj sem se odločila, da letošnjega božiča ne bom zamudila. Tako sem naredila par bunkic za novoletno smreko po super idejah iz knjige Paper Balls.

Pri prvi probni kroglici še nisem imela perlic, ki bi držale obliko. Ampak mi je bila kroglica tako všeč, da sem takoj šla v trgovino po perle in dekorativni kartonast papir. Z veseljem sem se lotila izdelave in ni še konec :)