ponedeljek, 30. januar 2012

Zakaj se žemlje in štručke imenujejo "pekovsko pecivo"?

Vprašanje sem si že večkrat zastavila ob kupovanju žemelj ali raznih polnozrnatih štručk. Kaj vsebuje ta kruh, ki se imenuje pecivo in ne kruh?

Našla sem Pravilnik o kakovosti pekovskih izdelkov, kjer je definirana razlika med kruhom in pekovskim pecivom (URL RS, št. 26/2003, z dne 13.3.2003).

V 7. členu piše:
"Kruh je pekovski izdelek, izdelan z mesenjem, oblikovanjem, vzhajanjem in peko testa, zamesenega iz surovin iz prejšnjega odstavka ali mešanic za pekovske izdelke."

"Pekovsko pecivo je pekovski izdelek, izdelan po postopku iz prejšnjega odstavka, pri čemer neto masa posameznega izdelka ne presega 250g."

8. člen razvršča kruh glede na vrsto uporabljenih surovin na:
1. pšenični kruh;
2. rženi kruh;
3. kruh iz drugih krušnih žit;
4. mešani kruh;
5. kruh posebnih vrst.

Pri izdelovanju pšeničnega kruha se lahko del pšenične moke nadomesti z drugo vrsto moke ali kosmiči, vendar mora delež pšenične moke znašati najmanj 90%.
Pri izdelovanju rženega kruha se lahko uporabi do 20% pšenične moke.
Pri izdelovanju kruha iz drugih krušnih žit se lahko uporablja do 20% vrst krušne moke iz 9. ali 10. člena tega pravilnika (to je pšenične oz. ržene moke) (9., 10. in 11. člen).

Potrditev mojih domnev (zdrave kmečke pameti) sem dobila v 12. členu, ki govori o mešanem kruhu. Tak naziv kruha sem zasledila v Šparu. Samo predstavljala sem si lahko, koliko koruzne moke dejansko vsebuje mešani koruzni kruh. Zdaj predvidevam, da minimalno predpisano količino. Želim si, da bi na listku, prilepljenem na pakiran kruh, pisalo tudi katere sestavine vsebuje!

Tole iz 12. člena tega pravilnika še napišem, ker je ful zanimivo, ostalo si pa lahko preberete v pravilniku.
Torej,
Mešani kruh se izdeluje iz mešanice pšenične, ržene, ječmenove, ovsene, ajdove, koruzne, prosene, sojine ali polnozrnate moke, drobljenca ali kosmičev ter podobnih izdelkov drugih poljščin.
Pšenični mešani kruh
mora vsebovati najmanj 51% pšenične moke oziroma pšeničnih kosmičev, računano na skupno količino moke;
Rženi mešani kruh
mora vsebovati najmanj 51% ržene moke oziroma rženih kosmičev, računano na skupno količino moke;
Koruzni mešani kruh
mora vsebovati najmanj 30% koruzne moke ali drugih koruznih izdelkov, računano na skupno količino moke;
Ajdov mešani kruh
mora vsebovati najmanj 30% ajdove moke ali drugih ajdovih izdelkov, računano na skupno količino moke;
Ovseni mešani kruh
mora vsebovati najmanj 20% ovsene moke ali ovsenih kosmičev, računano na skupno količino moke;
Ječmenov mešani kruh
mora vsebovati najmanj 20% ječmenove moke ali ječmenovih kosmičev, računano na skupno količino moke;
Proseni mešani kruh
mora vsebovati najmanj 20% prosene moke ali drugih prosenih izdelkov, računano na skupno količino moke;
Pirin mešani kruh
mora vsebovati najmanj 30% pirine moke ali pirinih kosmičev, računano na skupno količino moke;
Polnozrnati mešani kruh
mora vsebovati najmanj 30% različnih vrst polnozrnate moke oziroma drobljenca, računano na skupno količino moke.

Obstaja tudi Pravilnik o kakovosti finih pekovskih izdelkov, ki med drugim pove, da se lahko uporabijo samo arome in aditivi, ki so dovoljeni. A bejž!

Zgolj v vednost in ravnanje :)

Lp m

sreda, 25. januar 2012

Excel - funkcija "TRIM" iz besedilnega niza odstrani vse presledke

Hello!

En kratek nasvet, če vas muči, kako v Excelu odstranit presledke iz celice, kjer je besedilo. Funkcija TRIM odstrani presledke na začetku in na koncu besedila, vmes pa normalno pusti presledke.

Takole piše v Excelu:
"TRIM (tekst)
Iz besedilnega niza odstrani vse presledke, razen enojnih presledkov med besedami."

Lp

torek, 24. januar 2012

"Brez dodanega sladkorja"

Zanimalo me je, kaj pomeni trditev "brez dodanega sladkorja" na izdelkih. Nekje sem ujela na uho, da bo nova izvedbena uredba EU spremenila tudi to neresnično trditev. To sem zastopila tako, kot da navedba kupca zavaja. Zato sem poskušala najti kaj dejansko ta trditev pomeni. Našla sem pa še vrsto zanimivosti o označevanju prepakiranih živil. Nekatere sem že poznala in jih samo osvežila, nekatere pa so povsem nove.

Članek na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije govori o prehranskih trditvah, ki jih lahko vsebujejo izdelki za široko potrošnjo. Tako na primer za vsebnost sladkorja navajajo takole:

"Prehranske trditve o vsebnosti različnih vrst sladkorja:
- "Majhna vsebnost sladkorja": izdelek ne vsebuje več kot 5 g sladkorja na 100 g, pri tekočinah pa ne več kot 2,5 g sladkorja na 100 ml.-"Brez dodanega sladkorja": izdelek ne vsebuje nobenih dodanih mono- in disaharidov (glukoza, glukozni sirup, fruktoza, dextroza, sladkor) ali drugih živil, uporabljenih zaradi njihovih sladilnih lastnosti. Če je v živilu naravno prisoten sladkor (različne vrste), mora izdelek vsebovati označbo: "Vsebuje naravno prisoten sladkor"  (kot na primer v sadnih sokovih )"

Pravilnik o splošnem označevanju predpakiranih živil (URL RS št. 50/2004, z dne 6.5.2004), vsebuje še nekatere druge zanimivosti, ki jih je pametno poznat.

14. člen, 1. odstavek
"V seznamu sestavin morajo biti vključene in navedene vse sestavine živila po padajočem vrstnem redu glede na maso, katera je bila zabeležena v času njihove uporabe pri pripravi živila (t.i. faza mešalne posode). Seznam mora vključevati besedo »sestavine«. "

Iz tega odstavka izhaja dejstvo, da so mlečne čokolade pretežno  iz sladkorja (saj je ta na prvem mestu). Moje mnenje je, da imajo kakav samo za barvo. Ampak včasih mi še vedno zapašejo te nezdrave totalno sladke stvari :)

19. člen, 3. odstavek (živila z dodanim sladkorjem oziroma sladili)"Živilo, ki vsebuje sladilo aspartam, mora imeti dodatno navedbo »vsebuje fenilalanin«."

Hm, torej je aspartam poimenovan tudi drugače...

33. člen (navedba kraja ali države porekla)
"Podatek o kraju ali državi porekla je obvezen le v primeru, če bi izpustitev tega podatka lahko končnega potrošnika zavedla glede pravega porekla živila."

Za poreklo sem že zasledila, da ga sploh ne označujejo. V Kalčku nekatere izdelke označujejo, nekatere ne. Pri kosmičih od Žita, sem že zasledila štempiljko "Poreklo: Kitajska ali Ukrajina", ki pa je čez par tednov izginila z embalaže. Zgleda so si premislili. Kupci ne vejo od kje sestavine, mislijo, da je slovensko, ker slovenska firma SAMO POLNI svojo embalažo. O poreklu bi lahko celo poglavje napisala :)

Sem pa v Kalčku zasledila celo napačno napisano poreklo na deklaraciji. Na original embalaži je bilo namreč napisano "Poreklo: Čile", na prevedenem listku v slovenščini pa je pisalo: "Pakira: ena italijanska firma", "Poreklo: Italija". Če se v določeni državi živilo samo pakira, definitivno nima porekla države pakirnice!! Gledat je potrebno POREKLO SESTAVINE, če vas že zanima iz kje izhaja živilo (npr. pšenica, slive).

Preberte si pravilnik, je zanimivo branje.
Zanimiv je tudi Pravilnik o aromah, URL RS št. 77/2011, z vidika kaj svašta dajejo v živila. Mal za zamislit. Zame dobra potrditev za domačo kuhinjo, vlaganje zelenjave/sadja in vrtikčkanje.

lp

Vir:
1 Ministrstvoza zdravje, .http://www.mz.gov.si/si/delovna_podrocja/javno_zdravje/sektor_za_varnost_in_zdravstveno_ustreznost_hrane/podrocja_varne_hrane_splosno/oznacevanje/
2. URL RS, št. 50/2004, http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlurid=20042301
3. Zveza potrošnikov Slovenije, 21.1.2009, http://www.zps.si/hrana-in-pijaca/oznacevanje-zivil/prehranske-trditve-2.html?Itemid=413

četrtek, 19. januar 2012

Umik/odpoklic Sun nuts kokos moke - vonj in okus po plesnivem

Za vse tiste malo bolj pozorne potrošnike. Zasledila sem eno obvestilce na spletni strani Ministrstva za kmetijstvo. Pa ravno včeraj sem v Mercatorju kupila pokvarjen sladoled! Danes ga odnesem nazaj.
lp

"18.01.2012

Umik/odpoklic Sun nuts kokos moke

Ljubljana, 18. 1. 2012 - Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano obvešča vse potrošnike, da je dobavitelj Mercator-Emba d.d., Tržaška cesta 2C, Logatec, izvedel umik/odpoklic živila Sun nuts kokos moka, neto 500 g, proizvajalca Vamvalis Foods S.A. iz Grčije.

Obvestilo Mercator –Emba d.d.Potrošnike obveščamo, da je bil v posameznih pakiranjih omenjenega datuma in serije ugotovljen vonj in okus po plesnivem, zaradi česar smo iz previdnosti, izdelek s spodaj navedenimi podatki o datumu in lotu umaknili iz prometa. Živilo  ne predstavlja neposrednega tveganje za zdravje ljudi, vendar ni primeren za uživanje ali pripravo jedi. Prosimo vas, da omenjene izdelke zavržete oziroma vrnete na mesto nakupa, kjer vam bomo povrnili stroške.

Podatki o živilu:
  • izdelek: SUN NUTS KOKOS MOKA, neto 500 g;
  • dobavitelj: Mercator-Emba d.d., Tržaška cesta 2C, 1370 Logatec;
  • proizvajalec: Vamvalis Foods S.A., Grčija;
  • rok uporabe: 14.11.2012;
  • lot: NR:OCOC318."
Vir: http://www.mkgp.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/article/943/6878/26c1bb11f0/ 

nedelja, 8. januar 2012

Pisana zelenjavna pica

Zadnje čase res pobiram "ostanke" po hladilniku in razmišljam kaj naj z njimi skuham. Poleg tega mi, ko pomislim kaj bi jedla, nič specifičnega ne paše. Tako sem zadnjič za kosilo spekla pico, polno dobrot :)

Testo za pico sem naredila iz
- polovice kvasa
- približno 600 g različne moke (pšenične polnozrnate, koruzne in pšenične bele)
- polovico žličke sladkorja (za lažje vzhajanje kvasa)
- dvema dobrima ščepcema soli
- tople vode

Moko sem stresla v skledo, na sredini naredila jamico, nadrobila noter kvas in sladkor ter zalila z 1 dl tople vode. S prsti sem malo pomešala sestavine v jamici in pustila počivati 15 minut na toplem, da je kvas vzhajal.
Nato sem v posodo dodala še sol in počasi dodajalo vodo in mesila testo. Dodala sem toliko vode, da se pri mesenju z rokami testo ni pacalo, ampak je postalo gladko. Pustiti bi mogla vzhajati cca 30 minut, ampak ker sem bila že lačna, sem ga po 20 minutah raztegnila po naoljenem (olivno olje) pekaču.

Vmes sem pripravila sestavine, ki so se znašle na pici. Pa poglejmo kombinacijo :)

Pica je bila kljub zanimivi kombinaciji super okusna in moja boljša polovica je to potrdila, pa je moški in veste kako so moški pa pica in zelenjava - ponavadi bljak :) Al se je pa že navadu moje kuhe, he he.

Torej, takole sem sestavine razporedila povrsti:
- ščepec bazilike, ščepec timijana in ščepec majarona sem potresla po testu.
- hladno stiskano domače olivno olje sem polila čez
- nato pa potresla z naribano jedilno oranžno bučo
- lisičke (zmrznjene gobe so bile najprej odtajane)
- na tanke lističe narezana dva manjša lista ohrovta (po občutku, ni treba preveč)
- nekaj kuhane čičerike, ki je ostala od prejšnjega dne (za eno pest)
- nariban majnši kos sira (gauda)
- nariban parmezan (1 pest)
- jajce

Pica se je pekla na stopnji 5-6 plinske pečice, oz. 200°C.





Dober tek!