nedelja, 24. julij 2011

Frtajla z ovsenimi kosmiči in bučkami

Utrujena od delovnega dne sem doma razmišljala kaj je najenostavneje pripravit za kosilo. Najprej sem prišla na idejo, da bi kar ovsene kosmiče z mlekom. Ta ideja se mi je nato zdela zelo dolgočasna. Vseeno sem gledala tiste ovsene kosmiče in nato mi je prišlo na misel, kaj pa če jih naredim z jajcem v omleti (frtajli).

Naredila sem si kosilo na princip "poglej kaj je v hladilniku" :)

Tam sem našla:
sveže liste mlade čebule
bučke
steblo rabarbare
2 jajca
listi zelene solate
domači paški ovčji sir
peteršilj
ovsene kosmiče sem pa imela že pripravljene


Zraven pa še:
olivno olje
malo popra
bazilike
majarona
ščepec soli

Jajca sem zmešala, vanj stresla ovsene kosmiče, žličko bazilike in pol žličke majarona. Pustila sem, da se malo prepoji.

Nato sem bučko narezala na majhne koščke, liste mlade čebule na male kolobarčke in cca 10 cm stebla rabarbare na tanke kolobarčke. Vse skupaj sem ni hitro prepražila na žlici olivnega olja. Ko se je zelenjava malo zmehčala, sem posolila in zraven zlila ovsene kosmiče z jajcem. Popoprala sem in vse skupaj pražila na majhnem ognju in ves čas mešala, da je jajčna zmes dobro zakrknila. Dodala sem še malo olivnega olja, da se nebi prijelo.

Servirala sem z listi zelene solate, narezanim ovčjim sirom, potresla s peteršiljem in pokapljala z dobrim domačim olivnim oljem.

Dober tek!



Meni je bilo zelo dobr! :)

petek, 22. julij 2011

Domača čokolada z lešniki

Lotila sem se domače čokolade:)
Čeprav je kakakvovo maslo kar drago, sem na vsak način hotla probat kako to gre in kakšen je okus.
Na internetu je polno receptov za čokolade iz navadnega masla, z mlekom v prahu in z raznimi sestavinami, ki jih nisem želela uporabit, zato sem naredila po svojem občutku.

50 g rjavega sladkorja sem raztopila v čisto malo vode. Morala sem malo pogret na štedilniku, ker se je zelo težko topil.

15 g celih lešnikov sem malo popražila na suhi teflonski ponvi in jim nato odstranila lupinico, ki se je med praženjem začela luščit.

100 g kakavovega masla sem raztopila v posodi, na najnižjem plamenu. Hitro se je topilo. Res lepo diši.

50 g kakava (od Gorenjke) sem stresla v raztopljeno maslo, prav tako lešnike in kolikor toliko stopljen sladkor. Vse skupaj sem dobro premešala. Maso sem nalila v posodico obloženo s peki papirjem in postavila v hladilnik, da se strdi.

Strjeno čokolado lepo dobiš ven iz peki papirja in jo razrežeš z nožem.

Čokolada je zelo dobra!! Stala me je pa približno 9 EUR, od tega kakavovo maslo 7,5 EUR.





Opombe:
1. Sladkor se ni dobro vmešal v ostalo zmes, zato so bila področja, kjer ga je bilo več, nekje pa manj. Mogoče bi morala dat sladkor v prahu.

2. Lahko bi dala noter tudi kakšno kapljico metinega eteričnega olja ali kaj podobnega za bolj poseben okus.

3. Neki pa le stane tale čokolada, tko da ni za vsak dan, vsaj za moj žep ne ;)

4. Všeč mi je, da sem lahko po želi dala veliko lešnikov, da ni bilo treba skoparit, kot ponavadi pri kupljenih čokoladah, ki več ali manj temeljijo na sladkorju.

5. Definitivno je fino vsaj enkrat v življenju narest domačo čokolado :)

Modro-bela kusudama krogla

Dobila sem prvo naročilo za kusudamo :)

Gospod si je zaželel temnomodro in belo kombinacijo, ki se mu bo ujela z morskimi motivi počitniške hišice na Lošinju.

Kusudama v tej kombinacji pravzaprav zgleda zelo dobro!