torek, 24. januar 2012

"Brez dodanega sladkorja"

Zanimalo me je, kaj pomeni trditev "brez dodanega sladkorja" na izdelkih. Nekje sem ujela na uho, da bo nova izvedbena uredba EU spremenila tudi to neresnično trditev. To sem zastopila tako, kot da navedba kupca zavaja. Zato sem poskušala najti kaj dejansko ta trditev pomeni. Našla sem pa še vrsto zanimivosti o označevanju prepakiranih živil. Nekatere sem že poznala in jih samo osvežila, nekatere pa so povsem nove.

Članek na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije govori o prehranskih trditvah, ki jih lahko vsebujejo izdelki za široko potrošnjo. Tako na primer za vsebnost sladkorja navajajo takole:

"Prehranske trditve o vsebnosti različnih vrst sladkorja:
- "Majhna vsebnost sladkorja": izdelek ne vsebuje več kot 5 g sladkorja na 100 g, pri tekočinah pa ne več kot 2,5 g sladkorja na 100 ml.-"Brez dodanega sladkorja": izdelek ne vsebuje nobenih dodanih mono- in disaharidov (glukoza, glukozni sirup, fruktoza, dextroza, sladkor) ali drugih živil, uporabljenih zaradi njihovih sladilnih lastnosti. Če je v živilu naravno prisoten sladkor (različne vrste), mora izdelek vsebovati označbo: "Vsebuje naravno prisoten sladkor"  (kot na primer v sadnih sokovih )"

Pravilnik o splošnem označevanju predpakiranih živil (URL RS št. 50/2004, z dne 6.5.2004), vsebuje še nekatere druge zanimivosti, ki jih je pametno poznat.

14. člen, 1. odstavek
"V seznamu sestavin morajo biti vključene in navedene vse sestavine živila po padajočem vrstnem redu glede na maso, katera je bila zabeležena v času njihove uporabe pri pripravi živila (t.i. faza mešalne posode). Seznam mora vključevati besedo »sestavine«. "

Iz tega odstavka izhaja dejstvo, da so mlečne čokolade pretežno  iz sladkorja (saj je ta na prvem mestu). Moje mnenje je, da imajo kakav samo za barvo. Ampak včasih mi še vedno zapašejo te nezdrave totalno sladke stvari :)

19. člen, 3. odstavek (živila z dodanim sladkorjem oziroma sladili)"Živilo, ki vsebuje sladilo aspartam, mora imeti dodatno navedbo »vsebuje fenilalanin«."

Hm, torej je aspartam poimenovan tudi drugače...

33. člen (navedba kraja ali države porekla)
"Podatek o kraju ali državi porekla je obvezen le v primeru, če bi izpustitev tega podatka lahko končnega potrošnika zavedla glede pravega porekla živila."

Za poreklo sem že zasledila, da ga sploh ne označujejo. V Kalčku nekatere izdelke označujejo, nekatere ne. Pri kosmičih od Žita, sem že zasledila štempiljko "Poreklo: Kitajska ali Ukrajina", ki pa je čez par tednov izginila z embalaže. Zgleda so si premislili. Kupci ne vejo od kje sestavine, mislijo, da je slovensko, ker slovenska firma SAMO POLNI svojo embalažo. O poreklu bi lahko celo poglavje napisala :)

Sem pa v Kalčku zasledila celo napačno napisano poreklo na deklaraciji. Na original embalaži je bilo namreč napisano "Poreklo: Čile", na prevedenem listku v slovenščini pa je pisalo: "Pakira: ena italijanska firma", "Poreklo: Italija". Če se v določeni državi živilo samo pakira, definitivno nima porekla države pakirnice!! Gledat je potrebno POREKLO SESTAVINE, če vas že zanima iz kje izhaja živilo (npr. pšenica, slive).

Preberte si pravilnik, je zanimivo branje.
Zanimiv je tudi Pravilnik o aromah, URL RS št. 77/2011, z vidika kaj svašta dajejo v živila. Mal za zamislit. Zame dobra potrditev za domačo kuhinjo, vlaganje zelenjave/sadja in vrtikčkanje.

lp

Vir:
1 Ministrstvoza zdravje, .http://www.mz.gov.si/si/delovna_podrocja/javno_zdravje/sektor_za_varnost_in_zdravstveno_ustreznost_hrane/podrocja_varne_hrane_splosno/oznacevanje/
2. URL RS, št. 50/2004, http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlurid=20042301
3. Zveza potrošnikov Slovenije, 21.1.2009, http://www.zps.si/hrana-in-pijaca/oznacevanje-zivil/prehranske-trditve-2.html?Itemid=413

Ni komentarjev:

Objavite komentar