ponedeljek, 30. januar 2012

Zakaj se žemlje in štručke imenujejo "pekovsko pecivo"?

Vprašanje sem si že večkrat zastavila ob kupovanju žemelj ali raznih polnozrnatih štručk. Kaj vsebuje ta kruh, ki se imenuje pecivo in ne kruh?

Našla sem Pravilnik o kakovosti pekovskih izdelkov, kjer je definirana razlika med kruhom in pekovskim pecivom (URL RS, št. 26/2003, z dne 13.3.2003).

V 7. členu piše:
"Kruh je pekovski izdelek, izdelan z mesenjem, oblikovanjem, vzhajanjem in peko testa, zamesenega iz surovin iz prejšnjega odstavka ali mešanic za pekovske izdelke."

"Pekovsko pecivo je pekovski izdelek, izdelan po postopku iz prejšnjega odstavka, pri čemer neto masa posameznega izdelka ne presega 250g."

8. člen razvršča kruh glede na vrsto uporabljenih surovin na:
1. pšenični kruh;
2. rženi kruh;
3. kruh iz drugih krušnih žit;
4. mešani kruh;
5. kruh posebnih vrst.

Pri izdelovanju pšeničnega kruha se lahko del pšenične moke nadomesti z drugo vrsto moke ali kosmiči, vendar mora delež pšenične moke znašati najmanj 90%.
Pri izdelovanju rženega kruha se lahko uporabi do 20% pšenične moke.
Pri izdelovanju kruha iz drugih krušnih žit se lahko uporablja do 20% vrst krušne moke iz 9. ali 10. člena tega pravilnika (to je pšenične oz. ržene moke) (9., 10. in 11. člen).

Potrditev mojih domnev (zdrave kmečke pameti) sem dobila v 12. členu, ki govori o mešanem kruhu. Tak naziv kruha sem zasledila v Šparu. Samo predstavljala sem si lahko, koliko koruzne moke dejansko vsebuje mešani koruzni kruh. Zdaj predvidevam, da minimalno predpisano količino. Želim si, da bi na listku, prilepljenem na pakiran kruh, pisalo tudi katere sestavine vsebuje!

Tole iz 12. člena tega pravilnika še napišem, ker je ful zanimivo, ostalo si pa lahko preberete v pravilniku.
Torej,
Mešani kruh se izdeluje iz mešanice pšenične, ržene, ječmenove, ovsene, ajdove, koruzne, prosene, sojine ali polnozrnate moke, drobljenca ali kosmičev ter podobnih izdelkov drugih poljščin.
Pšenični mešani kruh
mora vsebovati najmanj 51% pšenične moke oziroma pšeničnih kosmičev, računano na skupno količino moke;
Rženi mešani kruh
mora vsebovati najmanj 51% ržene moke oziroma rženih kosmičev, računano na skupno količino moke;
Koruzni mešani kruh
mora vsebovati najmanj 30% koruzne moke ali drugih koruznih izdelkov, računano na skupno količino moke;
Ajdov mešani kruh
mora vsebovati najmanj 30% ajdove moke ali drugih ajdovih izdelkov, računano na skupno količino moke;
Ovseni mešani kruh
mora vsebovati najmanj 20% ovsene moke ali ovsenih kosmičev, računano na skupno količino moke;
Ječmenov mešani kruh
mora vsebovati najmanj 20% ječmenove moke ali ječmenovih kosmičev, računano na skupno količino moke;
Proseni mešani kruh
mora vsebovati najmanj 20% prosene moke ali drugih prosenih izdelkov, računano na skupno količino moke;
Pirin mešani kruh
mora vsebovati najmanj 30% pirine moke ali pirinih kosmičev, računano na skupno količino moke;
Polnozrnati mešani kruh
mora vsebovati najmanj 30% različnih vrst polnozrnate moke oziroma drobljenca, računano na skupno količino moke.

Obstaja tudi Pravilnik o kakovosti finih pekovskih izdelkov, ki med drugim pove, da se lahko uporabijo samo arome in aditivi, ki so dovoljeni. A bejž!

Zgolj v vednost in ravnanje :)

Lp m

Ni komentarjev:

Objavite komentar