ponedeljek, 6. junij 2011

Skrivnost

"Ko sem prvič slišala besedo Skrivnost, nisem razumela, kaj pomeni. Kot pohlepna bralka kriminalnih romanov sem bila prepričana, da je neka stvar skrivnost zgolj zato, ker še ni bila rešena. Toda skrivnost se razlikuje od Skrivnosti, ki je že po svoji naravi nerešljiva in nespoznavna. Možno jo je le živeti.

Nismo odraščali v duhu, ki goji občutek Skrivnosti. Neznano smo sprejeli kot žalitev naših zmožnosti, oseben poraz. Gledano s tega vidika postane neznano izziv za delovanje. Toda Skrivnost zahteva, da prisluhnemo in se odpremo. Ob takem srečanju z neznanim se nas lahko dotakne modrost, ki preoblikuje naše življenje.
Skrivnost ima veliko moč. Med dolgoletnim svetovanjem rakavim bolnikom sem videla, da Skrivnost tolaži ljudi, ko jih nič več ne more utolažiti ali im dati upanje. Leta in leta že opazujem, kako ljudje ob srečanju z neznanim oživijo radovednost in čudenje, radost in živahnost. Spomnijo se, da je življenje sveto in tudi mene opomnijo na to. Ko izgubimo občutek za Skrivnost, postanemo narod izgorelih ljudi. Radovedni ljudje ne izgorijo.
Vsak in vse ima razsežnost neznanega. Skrivnost nam omogoči, da vidimo sebe in druge z najširše možne perspektive kot ankraten in verjetno neskončen proces, ki se lahko nadaljuje življenja dolgo. Živeti pomeni biti nedokončan. Nobeden in ič ni dopolnjeno. Svet in vse na njem je živo.
Občutek Skrivnosti nas lahko prenese onstran razočaranja in sojenja na kraj pričakovanja, kjer psisluhnemo in smo spoštljivi. Če je razsežnost neznanega lastna vsakomur, je možnost vseskozi navzoča. Modrost je možna v vsakem trenutku. Skrivnost nas lahko nagovori in zaceli v špeceriji. Ko se tega zavemo, prisluhnemo življenju iz tistega kotoka v sebi, kjer je tudi Skrivnost. Opustimo neskončno iskanje odgovorov in sprejmemo, da ne razumemo. Odpremo se pričevanju. Kdor priča življenju, lahko sčasoma ve veliko več, kot je mogoče razumeti.

Mogoče se resnična modrost skriva v tem, da ne iščemo odgovorov. Noben odgovor, ki ga najdemo, ne drži dolgo. Odgovor je kraj, kjer lahko zaspimo, medtem pa nas življenje obide na poti k naslednjem vprašanju. Po vseh teh letih sem se začela spraševati, ali ne leži skrivnost dobrega življenja v tem, da nimamo vseh odgovorov, marveč da v dobri družbi sledimo vprašanjem, ki nimajo odgovora. "

(Blagoslovi starega očeta, Rachel Naomi Remen, str. 337)

Trenutek za razmislek.

Ni komentarjev:

Objavite komentar