petek, 24. junij 2011

Sporazum o prosti trgovini med Evropsko unijo in Republiko Korejo

Če bo kdo uvažal iz Koreje slučajno :)

V Uradnem listu EU L št. 127, z dne 14. 05. 2011 je objavljen Sporazum o prosti trgovini med Evropsko unijo in njenimi državami članicami na eni strani ter Republiko Korejo na drugi strani (v nadaljevanju: sporazum), ki se bo začel uporabljati 1. julija 2011.

Sporazum odpravlja večino carinskih dajatev na obeh straneh. Za neobčutljivo industrijsko blago velja carinska stopnja prosto že od uveljavitve, to je od 1. 7. 2011, medtem ko se bo carinska stopnja za ostalo blago zniževala postopno, za najbolj občutljivo šele leta 2031.

Eden od pomembnejših delov sporazuma je priloga 2-A (Odprava carin), ki zajema ugodnosti oziroma časovno odpravo carin. Vključuje »Tarifno listo koreje«, ki je pomembna za izvoznike iz EU v Republiko Korejo ter »Tarifno listo EU«, ki je pomembna za uvoznike iz Republike Koreje.

Pravila o poreklu blaga

Pravila o poreklu blaga so urejena v Protokolu o opredelitvi pojma »izdelki s poreklom« in načinih upravnega sodelovanja in velja samo možnost bilateralne kumulacije.

Priloga Seznam obdelav ali predelav je na nekaterih mestih bistveno drugačna od EEEP, ki jih poznamo. Zato morajo predvsem izvozniki preveriti, ali je pravilo za njihov izvozni izdelek, ki je navedeno v tretjem ali četrtem stolpcu, enako EEEP in ali je pri trgovanju z Republiko Korejo uveljavljeno novo pravilo.

V sporazumu so dodatna pravila v seznamu zadostnih obdelav ali predelav, ki niso standardna pravila s seznama. Zato je dodana posebna priloga II (a) k protokolu o poreklu, ki se uporablja namesto pravil iz priloge II za določene izdelke s poreklom iz Republike Koreje, vendar le v mejah letnih kvot (strani 1408 in 1409).

Kot dokazilo o preferencialnem poreklu se bosta uporabljali izjava o poreklu na računu in izjava o poreklu pooblaščenega izvoznika in ne EUR.1. Za pooblaščene izvoznike ni bistvene razlike, tisti, ki tega statusa še nimajo, pa ga bodo morali čim prej pridobiti. Dokazila o poreklu so veljavna 12 mesecev od dneva izdaje. Rok hrambe dokazil in dokaznih listin je 5 let.

Vir: http://www.carina.gov.si/si/novosti/sektor_za_tarifo_vrednost_in_poreklo/sporazum_o_prosti_trgovini_med_evropsko_unijo_in_republiko_korejo/

Ni komentarjev:

Objavite komentar