sobota, 4. junij 2011

"Karjalanpiirakat" - Rženi žepki z mlečnim rižem

Karjalanpiirakat - Finsko ime za ržene žepke nadevane z mlečnim rižem. Lahko bi rekla, da je to sladica, čeprav ne vsebuje sladkorja.

Tematika današnjega kosila je bila Finska kuhinja. Recepte sem vzela iz kuharske knjige, ki sem jo zadnjič kupila v Helsinkih: "Northern Flavours, Food from Finland, avtorice Anne-Marije Tantuu.

Za predjed smo imeli domač ržen kruh z maslom in finsko cloudberry marmelado. Nato je bila na vrsti juha iz mladih kopriv, ki niso bile tako mlade, tako da enemu jedcu juha ni ugajala. Ostalim trem je bila super. Malce nenavadna (koprivna), ampak okusna. Za glavno jed so bile mesne kroglice, pečen krompir (kifeljček) in solata.

Za sladico pa smo se "posladkali" s sveže pečenimi hrustljavimi rženimi žepki. Tokrat objavljam recept za ržene žepke.

Za 12-14 žepkov potrebujemo:
- 1 dl vode
- ščepec soli
- približno 2 dl ržene moke
- 1/2 dl pšenične moke (jaz sem dala črno pšenično)
- nekaj moke za razvaljat

Nadev:
- bel riž
- mleko
Po navodilih vrečke z rižem skuhaš bel riž na mleku. V bistvu skuhaš mlečni riž, med kuhanjem ves čas mešaš in paziš, da ne prekipi.

Preliv:
- stopljeno maslo oz. stopljeno maslo z vodo

Testo zamesi in pregneti iz zgoraj navedenih sestavin in ga na tanko razvaljaj. Nato ga razreži na 12-14 kosov, na katere nadevaj kuham mlečni riž. Robove testa nato zapogni navznoter in malo potlači. Žepke položi na papir za peko na pekač.

Pečico segrej na visoko temperaturo in žepke na hitro speci, da testo hrustljavo porumeni in se mlečni riž lepo rumenkasto zapeče.

Ko so žepki pečeni, jih pomaži s stopljenim maslom, postavi v skledo in jo pokrij z več kuhinjskimi krpami, da se hrustljavo rženo testo malce zmehča. Čez 20 minut ponudi.


P.S. žepki so dobri, čeprav niso sladki :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar