torek, 22. marec 2011

Gorenjski krapi I

Zadnjč, ko sem delala prleške ajdove štruklje in mi je ostalo še malo testa, sem ga porabila in iz njega naredila še par gorenjskih krapov (skutinih blazinic).

Testo sicer ni bilo po receptu, ampak so bili odlični.
Pravi recept se glasi takole:

GORENJSKI KRAPI I
(Sodobna slovenska kuharica, s. Felicita Kalinšek, str. 324)

40 dag ajdove moke, jajce, sol,
vrela voda, 30 dag skute, 2 jajci,
2 žlici zaseke

"Ajdovo moko popari. Ko se nekoliko ohladi, osoli, dodaj jajce in toliko mlačne vode, da testo pregneteš. Skuto zdrobi, zmešaj z jajci in osoli. Trgaj po žlico testa, ga na roki razvleci, daj v sredo nadev in ob straneh dobro stisni. Kuhaj v slanem kropu od 10 do 15 minut. Odcejene krape prereži ali jih zreži na rezine in dobro zabeli s precvrto gorenjsko zaseko. Krape so navadno kuhali za kosce in so že stara gorenjska ljudska jed."

Dober tek!

P.S. Zelo so okusni, čeprav brez sladkorja. Poln okus jim dasta ajdova moka in skuta.

Ni komentarjev:

Objavite komentar