nedelja, 20. marec 2011

Prleški ajdovi štruklji

Danes je bilo sončno nedeljsko jutro. Kljub veliki utrujenosti zaradi prejšnjega večera, je želja, da naredim spet nekaj iz ajdove moke in skute, ostala.

Tako so nastali Prleški ajdovi štruklji, ki se jih naredi malo drugače, v pekaču. Ker mi je testo še ostalo, sem ga porabila za Gorenjske krape. Nato pa mi je ostala skuta z jajcem, ki sem jo porabila za skutine žličnike z ajdovo moko.

PRLEŠKI AJDOVI ŠTRUKLJI
(Sodobna slovenska kuharica, s. Felicita Kalinšek, str. 340)
40 dag ajdove moke, 5 dl slanega kropa,
20 dag zdrobljene skute, 2 dl kisle smetane,
sol, 10 dag masla

"Ajdovo moko popari in zamesi gladko testo. Razvaljaj ga za nožev rob debelo in razreži na tri dele, velike kot pekač. Prvega položi v namaščen pekač in ga na debelo potresi z zdrobljeno, ne prekislo skuto, polij z nekoliko osoljeno smetano ter potresi s koščki masla. Spet pogrni testo in ga ravno tako nadevaj. Nato razgrni še preostalo testo, ob kraju ga rahlo potlači, polij s smetano, nabodi z vilicami in speci v pečici. Postrezi vroče, narezano na kose."

Super recept. Testo se na koncih hrustljavo zapeče.






Gorenjske krape in ajdove skutine žličnike opišem v naslednji objavi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar