ponedeljek, 7. marec 2011

Sirova in jabolčna pica

Nedelja zjutraj, čas za zajtrk, pogledam v hladilnik in tam nič pametnega. Kruha je zmanjkalo, še dobro da domišljija deluje... :)

Torej v hladilniku sem vidla:
svež kvas 5g, sir (košček gaude, parmezana in kos domačega svežega sira - podobno skuti),nepasirano skuto

V shrambi sem našla:
črno bio moko tip 850, bio nežveplane rozine, sezamova semena, hladno stiskano extra deviško olivno olje, jabolka in med

Med začimbami pa itak nikoli ne manjka:
bazilike, majarona, popra, cimeta

Naredila sem dve mali pici, sirovo in jabolčno. Za zajtrk zadostuje za 4 ljudi oz. za dve zelo lačna.

TESTO
Približno 400g črne moke stresemo v skledo (moka je lahko tudi pomešana z belo moko), naredimo jamico, vanjo nadrobimo polovico svežega kvasa, polijemo s 1 dl tople vode, potresemo z dvema ščepcema sladkorja in s prsti malo pomešamo kvas z vodo. Pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati 15 minut.
Nato s kuhalnico zamesimo testo, vanj damo še dva ščepca soli. Vodo dodajamo po potrebi, da testo ni preveč pocasto in preveč zbito. Na koncu ga pregnetemo še z rokami. Pokrujemo s krpo in pustimo počivati/vzhajati pol ure na toplem, lahko v topli pečici. Če ste zelo lačni, lahko počiva tudi manj :)

Vmes olupimo približno 3 velika jabolka in jih narežemo na krhlje. Sva zadnjič na kmetiji Matijovc dobila res dobra jabolka in super krhlje. v40-50g nežveplanih rozin namočimo v topli vodi. Naribamo sir. Sezamova semena (12g) prepražimo na vroči ponvi brez maščobe, da zadišijo. Nato jih zdrobimo v možnarju. Baje tako telo iz sezama lažje dobi hranilne snovi, ki so v lupini (makrobiotska kuhinja).

Pekač premaženo z sončničnim oljem (jaz imam hladno stiskanega). Vzhajano testo razdelimo na dva dela, ki jih ločano razporedimo po pekaču.
Na eno polovico potresemo baziliko, majaron, čisto malo popra, posujemo z naribano gaudo in parmezanom ter nadrobljenim svežim sirom. Potresemo s polovico drobljenega sezama in dobro pokapamo z olivnim oljem. Po okusu. Jaz ne šparam z olivcem, ker je res kvaliteten in zato zelo okusen.
Na drugo polovico zložimo krhlje jabolk, kot bi zlagali na pito. Po vrhu posujemo odcejene rozine, nadrobimo skuto, posujemo malo cimeta in še preostala sezamova semena, na koncu pa prelijemo še z žlico medu (mal pa more bi sladko).

Plinsko pečico segrejemo na stopnjo 6. Pici pečemo približno 15 minut. Najboljše da probate ali je že pečeno, noževo rezilo potisnite v najdebelejši del testa in če se testo nanj ne prime, je pečeno.

Priporočam, da postrežete najprej sirovo pico, sladko pa za "sladico". Vsaj meni po sladkem ne paše več slano.

Če se hitro obrneš, se da pico narediti tudi v pol ure, testo pač malo manj vzhaja, ampak zato po mojih izkušnjah ni nič slabše.

Ni komentarjev:

Objavite komentar