sreda, 30. marec 2011

Pšenični kuskus z jabolčno čežano

Takšen zajtrk sem pred dieto jedla zelo pogosto. Mi je zelo pri srcu. Idejo sem dobila v Jamiejevi knjigi "Jamie Does", v poglavju o Maroku. Vendar sem recept priredila malo po svoje, ker nisem imela datljev pač pa gajbo jabolk. Kuskus sem kupila v Kalčku, mleko na mlekomatu, jabolka pri Matijovcu.

Za 2 osebi potrebujemo:
KUSKUS (čas priprave 10 min)
120 g pšeničnega kuskusa
2 dl mleka + malo za razredčit
žlica medu

JABOLČNA ČEŽANA (čas priprave 20 min)
4 velika jabolka
cimet
malo vode

Kuskus stresemo v kozico, prilijemo mleko, pomešamo in kuhamo dokler se ne napije in zmehča. Po potrebi dolijemo še malo mleka, da ni pregosto. Med primešamo šele ko se kuskus ohladi pod 40°C, sicer izgubi zdravilne učinkovine.
Jabolkam (lahko jih olupimo) odstranimo koščice, jih narežemo na koščke, stresemo v posodo, prilijemo malo vode in kuhamo da se zmehčajo (10- 15 min). Večkrat pomešamo ter proti koncu dodamo cimet. Ko se zmehčajo, jih pretlačimo - naredimo čežano.
Kuskus in čežano skupaj postrežemo.

Tak zajtrk lahko postrežemo tudi otrokom. Če zamešamo v kuskus še malo kakava (ne benkota) ima skoraj tak okus kot čokolino, samo da je bolj zdrav.

Ni komentarjev:

Objavite komentar